Lisanslı depolara stoklanarak elektronik ürün senedi aracılığıyla alım, satımı yapılan ürünler 31.12.2023 tarihine kadar;
● Zirai stopaj vergisinden (% 2),
● Elde edilen kar gelir/kurumlar vergisinden (% 20),
●KDV’den (% 1),
muaftır.
2- DEPO KİRA DESTEĞİ
224 Aralık 2019 tarih, 30988 sayılı Resmi gazetede yayımlanan karar ‘Tarımsal Ürünlerin 5300 Sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu Çerçevesinde Lisans Alarak Faaliyet Gösteren Depolarda Muhafaza Edilmesi Halinde Destekleme Ödemesi Yapılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 1843) ve 20/03/2020 tarih 31074 sayılı resmi gazetede yayımlanan Tarım ve Orman Bakanlığının 2020/5 sayılı tebliği ile 17.10.2019 tarihinden itibaren 5 yıl süreyle depo kira desteği ödenecektir.
Buna göre;
a- ÇKS’ ye Kayıtlı üretici dışındaki kesimler için:
●Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf, Mısır, Çeltik, Pirinç, Mercimek, Nohut, Fasulye, Bezelye, Ayçiçeği için 3 TL/Ton/Ay depo kira desteği verilmektedir.
b- ÇKS’ye Kayıtlı üreticiler ile üretici örgütleri için:
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ne kayıtlı üreticiler ile üretici örgütlerine ürünlerini, 5300 sayılı Kanun çerçevesinde faaliyet gösteren lisanslı depo işletmelerine depolamak üzere teslim etmeleri halinde, aşağıda belirtilen üst sınırları geçmemek ve 17/10/2019 tarihinde başlamak üzere, her üretim yılına ait ürün için en fazla 6 ay süre ile ilave kira desteği verilir.
● Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar için 6 TL/Ton/Ay,
depo kira desteği verilmektedir.
3- ÜRETİCİLERE ANALİZ DESTEĞİ
İlave kira desteğinden yararlanan üreticiler ile üretici örgütlerine, ürünlerini lisanslı depolarda muhafaza etmeleri durumunda, depolanacak ürünleri lisanslı depoya tesliminden önce yetkili sınıflandırıcıların yapılacak analizler için parti başına 29,5’ TL’yi geçmemek üzere, Ticaret Bakanlığınca onaylanacak yetkili sınıflandırıcı ücret tarifesine göre analiz ücreti desteği verilmektedir.
4- ÜRETİCİLERE ELÜS KARŞILIĞI KREDİ FAİZİ DESTEĞİ
03/01/2020 Tarihli T.C. Resmi Gazetede Yayınlanan T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 2015) kapsamında;Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) karşılığında, üretimini yaptığı ürünü lisanslı depoya teslim eden üreticilere, üretim kapasiteleri ile uyumlu olacak şekilde senet tutarının % 75’ine kadar azami 9 ay vadeli olarak kullandırılacak kredi faizlerinde % 100 indirim uygulanmaktadır.
5- LİSANSLI DEPO YATIRIM VE İŞLETME KREDİSİ DESTEĞİ
03/01/2020 Tarihli T.C. Resmi Gazetede Yayınlanan T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 2015) ve 25.03.2020 Tarihli T.C. Resmi Gazetede Yayınlanan T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım Ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği (Tebliğ No: 2020/4) kapsamında kurulmuş/kurulacak lisanslı depo işletmelerine T.C. Ziraat Bankasınca 50 Milyon TL’ye kadar,%50 Faiz İndirimli Yatırım Kredisi Kullandırılmaktadır.
15/6/2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda değişiklik yapılmasına ilişkin 2017/10111 sayılı Karar kapsamında lisanslı depoculuk yatırımları bölgesel desteklerden yararlandırılacak yatırım konuları arasına dahil edilmiş olup, 1-2-3-4-5’nci bölgelerde kurulacak tüm lisanslı depo işletmeleri 5’nci Bölgede, 6’ncı bölgede kurulacak lisanslı depo işletmeleri kendi bölgesinde değerlendirilmektedir.
●Çiftçi iseniz ELÜS’ünüzü istediğiniz anda borsada TMO’ya veya piyasaya satabilirsiniz.
●Tüccar-sanayici iseniz borsada ELÜS aracılığıyla ürün alabilir, satabilirsiniz.
●Ürününüzü istediğiniz anda lisanslı depodan geri çekebilir veya 2 yıla kadar depolayabilirsiniz.
Çiftçiler (ÇKS de kayıtlı miktar için)
●%2 Stopaj ödemezler.
●Ürün karşılığı kredi kullanılması halinde faizin tamamı Devlet tarafından karşılanır.
●Ton başına depo kira desteği alırlar.(6 ay için)
Tüccar - Sanayiciler
●Ürün alım satımından sağladıkları karın gelir vergisini ödemezler,
●kdv ödemezler(Depodan teslim alan öder.)
●Ton başına depo kira desteği alırlar.
LİSANSLI DEPOYA YAPILAN ÖDEMELER NELERDİR?
Şirketimizce, Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanan ücret tarifeleri uygulanmaktadır. Ücret tarifesi ve Devlet destekleri konusunda lisanslı depomuzu arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
LİSANSLI DEPOMUZA HANGİ ÜRÜNLER KABUL EDİLMEKTEDİR?
Lisanslı depomuza BUĞDAY, ARPA ve MISIR kabul edilmektedir.
Mısır kurutma cihazımız bulunmakta olup, yüksek rutubetli mısır, ücreti karşılığı kurutularak depolanmaktadır.